Samråd om Svensk vattenförfaltning inför 2021-2027

En av de viktigaste uppgifterna för ett vattenråd är att underlätta för allmänheten att delta i det som kallas svensk vattenförvaltning. Alla ska kunna komma till tals angående myndigheters förslag om hur man ska ta sig an olika vattenfrågor.

Varje gång nya planer och åtgärdsprogram tas fram, skickar Vattenmyndigheterna ut dessa på remiss för att andra myndigheter, kommuner, företag och privatpersoner, ska kunna lämna sina synpunkter innan förslagen fastställs. Mellan den 30 november 2020 och 30 april 2021 pågår samrådet om de dokument som ska gälla för perioden 2021-2027.

Nedan hittar du länkar till all information som du behöver. Det finns naturligtvis jättemycket att sätta sig in i, och man får försöka hitta den information som man själv är mest intresserad av. Alla åtgärdsförslag riktar sig till myndigheter, länsstyrelser och kommuner, men som privatperson eller företagare kan man ju ändå bli indirekt berörd av dessa förslag. Vet man tex med sig att man har kommunal tillsyn på sin verksamhet, så kan det vara bra att titta igenom de åtgärdsförslag som berör kommunerna. Tänk på att Emåns och Lillåns avrinningsområden ligger inom det distrikt som kallas Södra Östersjöns vattendistrikt.

Vi tror att många tycker att vatten är viktigt, men vi tog ändå en tur i Emåns avrinningsområde och frågade några olika personer vad de tycker. Sedan sammanställde vi det i en liten film som du hittar här:

Naturligtvis är du som bor och verkar inom Emåns och Lillåns (mynning i Mönsteråsviken) avrinningsområden välkommen att höra av dig till oss om du har frågor, men vi hoppas att den information vi samlat nedan kan hjälpa dig en bit på vägen.

Samrådsmaterialet

Det finns fyra huvudsakliga samrådsdokument att läsa igenom:

Genom att klicka på respektive dokument, kommer du till rätt sida hos Vattenmyndigheterna. Därefter kan du själv navigera mellan de olika kapitlen med hjälp av menyn till vänster på sidan. Vill du hellre läsa materialet i pdf-format så följer du länkarna nedan:

Lämna dina synpunkter senast 30 april 2021

Du kan lämna dina synpunkter på flera olika sätt. Via länken nedan hittar du vattenmyndigheternas information om hur du kan gå tillväga. Du kan även titta på den korta filmen nedan.

En annan möjlighet är att lämna synpunkter direkt i VISS, det kartbaserade informationssystemet över sveriges yt- och grundvatten. Via länken kan du leta upp den sjö eller å som du är intresserad av, antingen via sökfunktionen, eller genom att zooma in i kartan. När du klickar på det vatten du vill lämna synpunkter på kommer det upp en liten ruta där du klickar på "Lämna synpunkt". Då kommer du vidare till ett formulär där du skriver det du vill ha sagt, och skickar direkt.

En ytterligare möjlighet är att kontakta oss på Emåförbundet. Du får gärna maila eller ringa till oss så ser vi till att dina synpunkter kommer in till vattenmyndigheten. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

 

Fler filmer och presentationer

Vill du fördjupa dig ännu mer, och titta på mer digitalt material? Vattenmyndigheterna har tagit fram informationsfilmer för de olika samrådsdokumenten, och det finns även andra digitala tjänster att använda för att få mer information. Besök Vattenmyndigheternas hemsida via denna länk, och leta dig fram.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår