Foto: Emåförbundet

Gös

Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)

Gösfisket är mycket populärt och det beror kanske främst på att den är en uppskattad matfisk men samtidigt spännande att fiska, vilket ofta sker om kvällar och nätter. I Emåns avrinningsområde finns en handfull mycket bra gösvatten där ett relativt intensivt sportfiske sker.

Samtliga nuvarande gösbestånd i Emåns avrinningsområde härrör från utsättningar under 1800- och 1900-talet. I vissa av dessa har arten funnit sig väl till rätta och etablerat livskraftiga bestånd, t ex. Nömmen, Solgen, Sandsjön, Tjurken och Grumlan. Gösen finns idag i ett 30-tal vatten inom Emåns vattensystem. Flera av dessa lokaler har dock inte några livskraftiga bestånd utan bygger på kontinuerliga utsättningar. Sportfisket bedrivs huvudsakligen under sommarmånaderna med trolling eller mete, men på senare år har det s.k. vertikalfisket blivit populärt. Det fångas årligen mycket stora gösar i avrinningsområdet, bl.a. togs en gös på 12,65 kilo i Solgen 2014.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår