Kommunala vattengrupper

Emåförbundet har som ambition att det ska finnas en vattengrupp i alla kommuner inom avrinningsområdet, en tjänstemannagrupp i syfte att diskutera gemensamma tvärvetenskapliga frågeställningar rörande vatten i den kommunala verksamheten.

2010 startades den första vattengruppen i Vetlanda kommun och under 2012 kom Eksjö igång. I Nässjö kommun fanns sedan tidigare en form av vattengrupp, i vilken Emåförbundet är engagerade sedan 2014. Under 2015 initierades vattengruppsarbete i ytterligare kommuner, och 2021 startade den senaste, i Sävsjö kommun.

Numera finns det vattengrupper i alla kommuner i avrinningsområdet där Emåförbundet är engagerade på olika sätt. Emåförbundets roll i grupperna är att agera sakkunniga i olika vattenfrågor samt förmedla kunskaper och erfarenheter från andra kommuner och organisationer.

i vattengruppen är det viktigt med ett så brett perspektiv som möjligt för att få ett effektivt grepp om vattenfrågorna inom kommunen. Inom en vattengrupp samlas därför många olika förvaltningar, exempelvis plan, tekniska, miljö, räddningstjänst, va och/eller kommunala bolag. Främst behandlas vattenfrågor som påverkar den egna verksamheten, men även frågor som spänner över hela avrinningsområdet kan diskuteras.

Vattengrupperna ska underlätta gemensamma insatser, ge möjligheten att tillsammans genomföra projekt och öppna upp för nya ekonomiska lösningar.

Vattengrupperna skapar trygghet och bättre resultat eftersom alla som berörs av avrinningsområdets olika vattenfrågor får samma information. 

Här på emån.se har varje vattengrupp en egen sida där man kan samla gemensamma dokument, om kommunerna tycker att de har nytta av det. Numera används ofta s.k. Team (Microsoft Teams) i projektsammanhang, och därför är det mer logiskt att samla dokument där än på en hemsida.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår